Veva Vaktest

Met de vakrichting Zorg van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap kun je gaan werken bij de Landmacht of de Luchtmacht.

Brede opleiding

Tijdens je opleiding Veiligheid & Vakmanschap word je voorbereid op een uitdagende geneeskundige startfunctie. Je leert niet alleen een vak, maar wordt ook voorbereid op het leven als militair. Naast de theorie leer je ook in de praktijk op een Defensie-locatie. Je leert meer over het verzorgen van gewonde militairen, het inrichten van een ziekenverblijf, het doen van medische onderzoeken en gewondentransport. Naast vakken als Nederlands en Engels, krijg je ook vakken als burgerschap en militair Engels. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van teamwork met je medeleerlingen.

Drie niveaus

Je kunt de opleiding volgen op drie niveaus:

  • Niveau 2 duurt 18-24 maanden en bereidt je voor op de functie van Soldaat Geneeskundige Verzorging bij de Landmacht
  • Niveau 3 duurt 30-36 maanden en bereidt je voor op de functie van Korporaal Geneeskundige Verzorging bij de Landmacht of Luchtmacht
  • Niveau 4 duurt 36-48 maanden en bereidt je voor op de functie van Onderofficier Geneeskundige Verzorging bij de Landmacht of Luchtmacht.

De toelatingseis voor de opleiding is een VMBO-diploma.

Na de opleiding

Defensie heeft haar eigen gezondheidscentra. Op kazernes en luchtmachtbases, maar ook in het veld op oefening en uitzending. Jij helpt mee zorg te verlenen, als deel van het team in het gezondheidscentrum of tijdens een missie. Je zet dan bijvoorbeeld een veldhospitaal op. Bij de Landmacht ondersteun je het verplegend personeel zo goed mogelijk, en heb je daarnaast een chauffeurstaak voor het vervoeren van gewonden. Bij de luchtmacht verricht je diverse geneeskundige taken binnen de operationele gezondheidszorg. Je levert bijvoorbeeld een bijdrage aan gewondentransport door de lucht. Je werkt nauw samen met artsen om de beste zorg te kunnen bieden. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een functie in een ziekenhuis of de overige zorg (als verzorgende IG MBO 3 of verpleegkundige MBO 4).

Bij Defensie hebben we speciaal vacatures voor VEVA-leerlingen.

VeVa Zorg by Angela

Afspelen

VeVa Zorg

Afspelen

In 10 stappen bij Defensie

#01 Voorlichting

Voordat je je kunt aanmelden voor VeVa, moet je eerst een voorlichtingsavond hebben gevolgd op een ROC (niet bij alle ROC's verplicht).

#02 Intake

Je krijgt een intakegesprek op het ROC, waar mogelijk ook een paar fysieke testen worden afgenomen.

#03 Sport Medisch Advies

Ook een positief Sport Medisch Advies (SMA) is vereist. Zo weten we zeker dat je gezond en sportief aan de opleiding begint. Dit advies dien je zelf in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

#04 Verklaring Omtrent Gedrag

Een andere vereiste is een positieve Verklaring Omtrent Gedrag, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd. Een VOG formulier kun je opvragen bij je ROC. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen.

#05 Mijn.werkenbijdefensie.nl

Je registreert je bij Defensie door een account aan te maken op mijn.werkenbijdefensie.nl.

#06 Registratie door Defensie

Door het opsturen van een aantal formulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) is je registratie bij Defensie voltooid.

#07 Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting

Via je ROC krijg je een uitnodiging om je Persoonsgebonden Gevechts Uitrusting te passen en op te halen in Soesterberg.

#08 OV-kaart

OV-kaart: je kunt een persoonlijk studentenreisproduct aanvragen via www.duo.nl

#09 Opleiding volgen

Je begint met je VeVa-opleiding, die afhankelijk van het niveau en de uitstroomrichting 1,5 tot 4 jaar duurt.

#10 Sollicitatie Defensie

Een half jaar voor afronding van je opleiding krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie. Dit kun je doen via je account op mijn.werkenbijdefensie.nl.

Altijd een ROC in de buurt

Vind de richting die bij jou past

Doe de Veva-vaktest